RHEINZINK: duurzaam en circulair

Zink is een natuurlijk en puur materiaal, vergelijkbaar met hout en natuursteen. Het gaat extreem lang mee en behoeft vrijwel geen onderhoud. Het natuurlijk gevormde patina beschermt het materiaal generaties lang. RHEINZINK kan volledig gerecycled en hergebruikt worden. Daarom wordt dit natuurlijke materiaal al eeuwen in de architectuur toegepast.

Zinkerts

Zink als metaal wordt nooit in pure vorm gevonden. Het grootste deel van de zinkerst wordt samen gewonnen met lood, zilver en kopererts. Mijnen bevinden zich in meer dan 50 landen, waarvan Canada de grootste producent is, gevolgd door Australië, Peru en de Verenigde staten. Uit de erts wordt elektrolytisch zuiver zink gehaald. Dit zuivere zink wordt gelegeerd met een precieze hoeveelheid titanium, aluminium en koper, en maakt de legering van RHEINZINK.

Levensduur

Gemiddeld bevat RHEINZINK 15 tot 25% gerecycled content – zink dat al eerder is toegepast. Dit lijkt een relatief laag aandeel, maar heeft als reden dat de beschikbaarheid van gerecycled materiaal beperkt is. Per slot van rekening gaat het materiaal meer dan 40 jaar mee waardoor het aanbod laag is. Bij dak of gevelbekleding is dit zelfs meer dan 75 jaar. Het materiaal bevat ca. 30% ‘pre-consumer’ afval, zoals snijresten en productieafval en uitval.

Essentieel

Zink is een natuurlijk element aanwezig in de bodem, de lucht en het water. Het materiaal beweegt zich als een kringloop door de natuur, het erodeert vanuit steen en de bodem via rivieren, meren en oceanen, om uiteindelijk weer terug te keren in de bodem. 90% van zink zich op basis van natuurlijke emissie door de natuur. Mens, plant en dier hebben dagelijks zink nodig voor groei, reproductie en afweer. We kennen allemaal de vitaminen van A tot Zink en zinkzalf.

Cradle to Cradle

De Cradle to Cradle certificering van RHEINZINK dak en gevelsystemen en hemelwaterafvoerproducten onderstreept de duurzaamheid en circulariteit van het materiaal. Het is volledig en zonder kwaliteitsverlies recyclebaar, in C2C termen: upcyclebaar. Door de hoge restwaarde van zink is het inzamelen van schroot gegarandeerd en wordt 95% van het oude zink gerecycled.

Bronvermelding
Zinc.org: Klee, 2004; Meylan, 2016

Klik hier voor onze blogs.